18 gazetecinin davası yarın Diyarbakır’da görülecek
4 mins read

18 gazetecinin davası yarın Diyarbakır’da görülecek

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 8 Haziran’da gözaltına alınarak tutuklanan ve 15’i 13 ay sonra tahliye edilen 18 gazeteci hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan davanın ikinci duruşması yarın Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Davada, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, gazeteciler Zeynel Abidin Bulut, Ömer Çelik, Mazlum Doğan Güler, İbrahim Koyuncu, Neşe Toprak, Elif Üngür, Abdurrahman Öncü, Suat Doğuhan, Remziye Temel, Ramazan Geciken, Lezgin Akdeniz, Mehmet Şahin, Kadir Bayram, Esmer Tunç ve Mehmet Yalçin yargılanıyor.

PEN NORVEÇ RAPOR HAZIRLADI

Gazetecilerin ilk duruşmasını izleyen PEN Norveç, rapor hazırladı. Rapor, gazetecilerin duruşması öncesi paylaşıldı.
Raporda, gazeteciler hakkında hazırlanan 728 sayfalık iddianamenin incelendiği ve gazetecilerin iddianamelerinin 9 ay boyunca hazırlanmadığına dikkat çekildi.

Raporda, “Soruşturma aşamasının ilk gününden başlayarak çok sayıda hak ihlali ile gündeme gelen bu yargılamanın iddianamesinin yürürlükte olan iç hukuk ve uluslararası insan hakları hukuku kapsamında incelenmesinin Türkiye’de özellikle Kürt basını üzerinde yoğunlaşan baskıcı örüntünün açığa çıkması yönüyle önemli bir arşiv niteliği taşıyacağını umuyoruz” ifadeleri yer aldı.
Raporda, soruşturma savcısının “Kürt haber ajanslarına içerik üreten Kürt gazeteciler ayrımsız örgüt üyesidir” varsayımı dışında bir şüphe nedeninin olmadığına dikkat çekilerek, iddianamenin esasının Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nün hazırladığı fezlekenin oluşturduğu belirtildi.

MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN ÇAĞRI

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), 18 gazetecinin yarın Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşmasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Duruşmaya katılım çağrısında bulunan MKG, hakkında dava açılanlardan birinin de JINNEWS Yazı İşleri Müdürü Safiye Alağaş olduğu belirtilerek, şöyle denildi: “Safiye’nin dosyası, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından diğer 15 gazetecinin dosyasından ayrı olarak el alındı. 10 ay sonra hazırlanan 6 başlık altında 383 sayfadan oluşan iddianame ile 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle hakkında dava açılan Safiye’nin ilk duruşması 15 Haziran Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Bu duruşmada tahliye edilen Safiye’nin yargılandığı davanın ikinci duruşması ise 9 Kasım Perşembe günü 09.20’de görülecek. Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) olarak, meslektaşlarımız ile dayanışma amacıyla herkesi 9 Kasım günü Diyarbakır Adliyesi’ne bekliyoruz.”

GAZETECİLER HAKKINDAKİ DAVALAR DÜŞÜRÜLSÜN

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin (DFG) yaptığı yazılı açıklamada ise davanın düşürülmesi talep edildi.
Yarın ayrıca gazeteciler Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, Ahmet Sever, Canan Kaya, İsminaz Temel, Havva Cuştan ve Mansur Çelik’in de hakim karşısına çıkacağını hatırlatan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Bizler yarın bu davaların yakından takipçisi olacağız, adliyelerde gazeteci arkadaşlarımızın yanında yer alacağız. Bu sesi daha da gürleştirmek için öncelikle tüm kamuoyunu gazetecilerin davasına duyarlı olmaya, onları yalnız bırakmamaya davet ediyoruz. Ayrıca tüm gazetecileri de yarın görülecek duruşmalarda meslektaşlarının yanında olma, onları yalnız bırakmama çağrısında bulunuyoruz. Bu vesileyle Anayasa Mahkemesi’nde görüşülen ‘sansür yasası’nın iptali konusunda mahkemenin irade ortaya koymasını bekliyor, gazetecileri baskılama aracı olarak devreye konulan düzenlemeyi kabul etmediğimizi yineliyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir