Husilerin lideri Husi, liderlik ettiği gruba ait El-Mesira televizyonunda yaptığı konuşmada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’te başlattığı saldırılardan bu yana Gazze’ye destek için Kızıldeniz’de ve Aden Körfezi’nde yürüttükleri faaliyetlere ilişkin bilgi verdi.
“Gazze’ye yönelik saldırının başlamasından bu yana Kızıldeniz ve Umman Denizi’nde (İsrail, ABD ve İngiltere’ye ait) 48 gemiyi hedef aldık.” diyen Husi, bunun, düşmanın gemi hareketlerini azaltması, kamufle etmesi ve onlar hakkındaki bilgileri gizlemesine rağmen önemli bir rakam olduğunu söyledi.
Husi lider, Kızıldeniz, Aden Körfezi ve Babu’l Mendeb’deki faaliyetlerinin devam edeceğini ve bunları artırmaya çalıştıklarını belirtti.
Kızıldeniz ve Arap Denizindeki operasyonlarına “denizaltı silahları” dahil ettiklerini ifade eden Husi, bunun “düşman için endişe verici bir konu” olduğunu savundu.
İsrail’e yönelik saldırılarına ilişkin ise Husi, “Gazze Şeridi’ne yönelik saldırının başlamasından bu yana işgal altındaki Filistin topraklarındaki İsrail hedeflerine 183 füze ve insansız hava aracı fırlattık.” ifadesini kullandı.
Husi, ABD’yi Gazze’deki Filistin halkını açlığa mahkum etmek için İsrail’e en büyük desteği sağlamakla suçladı.
ABD VE İNGİLTERE 4 AYRI SALDIRI DÜZENLEDİ
Öte yandan Husilere ait el-Mesire televizyonunun haberinde, ABD ve İngiltere’nin, Hudeyde’nin batısındaki El-Cebbane bölgesine 4 saldırı düzenlediği belirtildi.
Haberde konuya ilişkin ayrıntılı bilgi verilmezken, ABD ve İngiltere de konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.
Dün de ABD ve İngiltere hava kuvvetlerinin sahil kenti Hudeyde’ye 11 saldırı düzenlediği duyurulmuştu.
Hudeyde, uzun bir kıyı şeridine sahip olmasının yanı sıra hayati önemi bulunan üç limanı içermesi nedeniyle Yemen’in en önemli kentlerinden biri olarak kabul ediliyor.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığından dün yapılan açıklamada, 19 Şubat’ta Husilerin, Yemen’in Aden Limanı’na giden Yunanistan bandıralı, ABD’ye ait “M/V Sea Champion” isimli dökme yük gemisine doğru iki gemisavar balistik füze ateşlediği belirtilmişti.
KIZILDENİZ’DEKİ DURUM
Yemen’deki İran’ın desteklediği Husiler, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023’te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı.
ABD güçleri, bu süreçte birçok kez Yemen’den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu.
Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı aldı.
ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023’te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı “Refah Muhafızı Operasyonu” adında çok uluslu “deniz görev gücü” oluşturulduğunu açıkladı.
Kızıldeniz’de 31 Aralık 2023’te İsrail ile bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterlerince ateş altına alındı.
Husiler, 10 Ocak’ta da İsrail’e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz’de ABD’ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını duyurdu.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak’ta ABD ve Japonya tarafından sunulan, Husilerin Kızıldeniz’deki saldırılarının acilen sonlandırılmasının istendiği kararı kabul etti.
Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’si, Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.