Kritik zirveden “Tayvan” ve “diktatör Şi” çıktı

Posted by

ABD Başkanı Joe Biden ile Çin lideri Şi Cinping, San Francisco’da yüz yüze görüştü. The National Interest gazetesinin “3. Dünya Savaşı’ndan kaçınma” olarak adlandırdığı zirve, iki liderin 1 yıl sonra yaptığı ilk görüşme oldu. Zirvede ekonomik rekabet ve küresel güvenlik tehditleri konusundaki farklılıklar giderilemezken; “narkotikle mücadele, askeri ilişkilerde doğrudan iletişim ve yapay zekâ” gibi konularda mutabık kalındı.

Fentalinin, yetişkin ABD’lilerin ölüm sebebi listesinin başında

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Biden, “Telefonu kaldırıp birbirimizi aramalıyız ve biz de aramayı kabul edeceğiz. Bu önemli bir ilerlemedir” dedi. Biden, yasadışı fentanil üretimini engellemek ve askeri bağları yeniden açmak için beklenen anlaşmalara vardıklarını söyledi. Sentetik fentanil yapımında kullanılan kimyasalların çoğu Çin’den, bu güçlü uyuşturucuyu aşırı doz kriziyle karşı karşıya olan ABD’ye sokan kartellere gidiyor. “Çin ile önemli ilerlemeler kaydettiğimize inanıyorum.

ABD ile Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) arasında, uzun yıllar beklemede kaldıktan sonra, narkotikle mücadelede yeniden işbirliğine başladığımızı duyurmaktan memnuniyet duyuyorum” diyen Biden, fentanilin, 18-49 arası Amerikalıların ölüm sebepleri arasında ilk sırada bulunduğunu vurguladı: “Dolayısıyla bugün bu yeni anlayışla, prekürsor kimyasalların ve hapların Çin’den Batı Yarımküre’ye akışını önemli ölçüde azaltmak için harekete geçiyoruz. Bu, hayat kurtaracak ve Başkan Şi’nin bu konudaki kararlılığını takdir ediyorum” diye konuştu.

ABD Başkanı, Çin ile askeri alanda da “açık, net ve doğrudan iletişime geri döndüklerini” belirtirken, bu gelişmenin “kritik bir önem taşıdığına” vurgu yaptı. Biden ayrıca, ABD ve Çin’in “yapay zekayla ilgili risk ve güvenlik konularını tartışmak için” uzmanlarını bir araya getireceğini belirtti.

Şi: Çin, ABD’nin yerini almayı amaçlamıyor

Ancak, yüz yüze görüşmenin ardından Biden, Şi’yi “hala diktatör olarak gördüğünü” belirtti: “Bakın o, tamamen bizimkinden farklı bir yönetime dayanan, komünist ülkeyi yöneten adam olması anlamında diktatör.” Şi de Tayvan’a dikkat çekti: “ABD, Tayvan’ın bağımsızlığını desteklemeyeceğine dair taahhüdünü yerine getirecek somut adımlar atmalı, Tayvan’ı silahlandırmaya son vermeli ve Çin ile barışçı birleşmesini desteklemeli.” “Çin, ABD’yi geçmeyi veya yerini almayı amaçlamıyor” diyen Şi, “ABD de Çin’i bastırma ve çevreleme planı kurmamalı” dedi ve ekledi: “Çin’in teknolojik gelişimini engellemek, yüksek nitelikli kalkınmayı bastırmak ve Çin halkını kalkınma hakkından mahrum bırakmaktır.”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir