Welcome to Our Website

Yoksa şişmanlık tarihe mi karışıyor! Bilim insanları, yoğun egzersizin yerini alabilecek bir ilaç geliştirdi…

Düzenli egzersizin sağlığınız üzerinde çok büyük olumlu etkisi vardır ve kardiyovasküler hastalığı ve diyabeti olan kişiler için kanıtlanmış faydaları vardır. Ayrıca Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi’ne (NHS) göre, fiziksel aktivite daha iyi beyin sağlığı ve daha az stres, depresyon veya demans ile de ilişkilidir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) haftada 2,5 ila 5 saat arası orta yoğunlukta aktivite öneriyor ancak ne yazık ki yetişkinlerin yüzde 25’i, ergenlerin ise yüzde 80’i bu tavsiyeye uymuyor.

Bilim adamları, fiziksel aktivitenin faydalarından yararlanmak için yıllardır bu sağlık yararlarının küçük bir kısmını bile çoğaltmanın yollarını aradılar ve görünüşe göre başarılı olmuş olabilirler.

Florida Üniversitesi eczacılık profesörü Thomas Burris liderliğindeki ekip, SLU-PP-332 adı verilen bu yeni ilacı 28 gün boyunca test etti ve sonuçlarını Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics’de yayınladı.

İlaç , fiziksel aktiviteyle ilişkili fizyolojik tepkileri taklit eden, “egzersiz taklitleri” olarak bilinen önerilen tedavi sınıfının bir parçasıdır .

Bilim insanları, deneydeki farelerin enerji

Ayrıca farelerin vücutlarında daha az yağ biriktiği ve metabolik sistemlerinin geliştiği görüldü.

Egzersiz sırasında vücudun daha fazla oksijene ve enerjiye ihtiyacı vardır ve bu metabolik değişiklikler hücresel düzeyde görülebilir.

Deneme sırasında araştırmacılar hücrelerde bulunan östrojen reseptörlerine (ERR’ler) odaklandılar. ERR’ler kaslar, kalp ve karaciğer gibi vücudun çok fazla enerji gerektiren kısımlarında bulunur ve SLU-PP-332’nin kopyaladığı bir etki olan fiziksel aktivite ile artar.

Prof. Burris, ” Fareleri ilaçla tedavi ettiğinizde, tüm vücudun metabolizmasının , insanların oruç tutarken veya egzersiz yaparken kullandıklarına çok benzeyen yağ asitlerini kullanmaya başladığını görebilirsiniz ” diyor.

Çalışmadaki fareler, kontrol grubuyla karşılaştırıldığında vücut ağırlığının yüzde 12’sini kaybederek 10 kat daha az yağ kazandı.

İlaç başarılı bir şekilde geliştirilirse obezite, diyabet veya zamanla kas kütlesi kaybeden yaşlı insanlar üzerinde faydalı bir etki yaratabilir.

Prof Burris, ” Bu, insanları yaşlandıkça daha sağlıklı tutabilir ” dedi.

İlk deneme sonuçları umut verici görünse de, insan denemelerinin başlayabilmesi için yan etkileri de içeren daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

....